Prof. Dr. Ahmet KAVAS
(Akademisyen – Türkiye’nin Çad Eski Büyükelçisi)
Derneğimizin kitap okurlarına yönelik olarak düzenlediği “Motivasyon Seminerleri” kapsamında, 03 Mayıs 2009, Pazar günü Prof. Dr. Ahmet KAVAS Bey konuk edildi. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde öğretim görevlisi olan Sayın KAVAS, Fakülte’de İslam Tarihi dersleri veriyor. Hocamızın önemli bir özelliği de Afrika konusunda ülkemizin önde gelen uzmanlarından biri olmasıdır. (Ahmet KAVAS Bey, daha sonra Türkiye’nin Çad büyükelçiliği görevinde bulunmuştur).
1964 yılında Samsun’un Vezirköprü ilçesinde doğan Sayın KAVAS, 1987 yılında Diyanet Vakfı aracılığıyla master yapmak için Fransa’ya gitmiştir. Hocamız, Fransa’daki okuma kültürü ve okuma ile gelişmişlik ilişkisi konusunda ilginç bilgiler aktardı. İşte Hocamızın söylediklerinden bir demet:
Fransa'da Sen nehrinin kenarında 1000 adet demirden sandık (Fransızca okunuşu ile Bukinist) var ve bu sandıklarda kitap satılıyor. Ta Fransız ihtilalinden beri varmış bu Bukinistler. UNESCO tarafından koruma altına alınmış bu sandıklar. Fransız Milli Kütüphanesi’nin yenisi 7 milyon dolara mal olmuş ve 500 kişilik okuma salonu var kütüphanede. Her gün önünde kuyruklar oluşan bir kütüphane burası. Fransa'da 1 yılda 60.000'i farklı olmak üzere 540 milyon kitap basılıyor. 60 bin kitabın 30 bini yeni kitap. 50-60 milyonu ders kitabı Bu kitapların 400 milyonu o sene satılıyor. Yıllık 4-5 milyon kitap İnternet üzerinden satılıyor.
Allah ilmi isteyene verir. Bir vapurda 1000 Fransız varsa 500 'ü vapurda kitap okur, İngiliz ise 800 'ü okur, Türk ise yani bizden ise 1000 kişiden sadece 8-10 kişi okur. Ülkeler arasındaki gelişmişlik farkının nedenleri bu rakamlara bakılarak da anlaşılabilir. 1993-1994 yıllarında Mali Cumhuriyeti’nin başkenti Maboka'da bir adet matbaa varmış, onu da yakmışlar. Mali, Batı Afrika’da bin yıllık Müslüman bir ülke. Çölün ortasında 30-40 bin nüfuslu Tombugdi şehri var. 1890 'a kadar burada kalemle yani elle yazılmış 700.000 (yedi yüz bin) adet kitap varmış, hepsi de Arapça. Çölün ortasında bunları nasıl yazmışlar, gerçekten insan hayret ediyor. Buranın önde gelen şeyhlerinden biri baba-oğul ve torun olmak üzere 100 yılda 3 bin kitap yazmışlar.
İngiliz veya diğer sömürgeci ülkeler bizim kitaplarımızı bizi engellemek için okurlar; biz ise Allah yolunda okuruz. Fransızlar sömürgeleştirdiği Müslüman ülkelerde imam okulları açarlar ve öğrencilere de maaş verirlerdi; ama derste cihat konusunu işlemezlerdi. Fransızlar bu okullardaki çocukların mahalle hocalarından cihat konusunu öğrendiklerini görünce, hemen ders kitaplarına Cihat konusunu koymuşlar, ama yumuşatarak.
İki saat boyunca çok kıymetli bilgiler paylaşan ve dinleyicilerden gelen soruları cevaplayan Hocamız, seminerin sonunda aynı zamanda iyi birer kitap okuru olan dinleyicilere şu 3 tavsiyede bulundu:
1. Çok farklı kitaplar okuyorsunuz ama elinizin altında muhakkak ansiklopedi olsun. Bu anlamda Diyanet İslam Ansiklopedisi iyi bir kaynak. 3000 yazarın oluşturduğu bir kitap ve mevcutların en iyisi.
2. Okuma ile ilgili teknikleri öğrenin. Hızlı okuma, kolay okuma, kitaptan nasıl istifade edilir öğrenin. Bir defteriniz olsun ve 3-5 cümle ile de olsa kitabın özetini yapın. Ezber yapın. En pratiği ise şiir ezberlemek.
3. Okuma zevkini, yazma zevki ile birleştirin