Geleceğin Yöneticileri İçin Şehzadeler Şehri Amasya’dayız
9 Şubat Çorum Alaca’daki yazarımız Duran ÇETİN bey ile gerçekleştirdiğimiz konferans sonrası Duran beyi Konya’ya uğurlayarak Amasya yoluna “Bismillah” dedik.
Çok sayıda şehzadenin dünyaya geldiği yer olan Amasya’dayız. Onlar, ilk eğitim ve devlet yönetimini burada öğrendiler. Bir nevi devlet yönetiminde stajlarını bu topraklarda yaptılar.
Amasya’da 12 şehzade “Sancakbeyi” olarak görev yapmış. Bunlardan 6’sı padişah olarak tahta çıkmış. Osmanlı şehzadelerinin ilk eğitim ve valilik yaptıkları daha sonra da devletin başına “padişah” olarak geçmeleri ayrı bir değer taşır. Bunun için kent “Şehzadeler Şehri” olarak anılmaktadır.
Bu bilgiden sonra Amasya’da 1 sene içerisinde 2434 kitap okuruna ulaşmanın sırrını anlamış oluyoruz. İnşallah bu okurlarımızın içinden devletin kademelerinde millet ve ümmet hayrına çalışacak nice değerler çıkacaktır.
Burada bizleri Genel Başkanımız Mehmet ÇELİK beyin Konya İlahiyatta okurken birlikte aynı evi paylaştıkları Burhanettin AYDIN hocamız karşıladı.
Burhanettin bey, maşallah çok şen şakrak birisi, hâlâ öğretmenlik anlarının ilk yıllarını yaşıyormuş gibi ter-ü taze maşallah. Hoş muhabbet, yemek faslından sonra yine Mehmet hocamızın İlahiyattan arkadaşı ve Amasya Belediye Başkan Yardımcısı olan Osman AKBAŞ beyefendi aramıza katılarak muhabbete devam ediyoruz. Böylesine güzide iki beyefendi, hoca ile tanışmak beni ziyadesiyle memnun ediyor. Beni diyorum, çünkü İhsan kardeşim bir önceki gelişinde kendileri ile tanışma şerefine nail olmuş. Muhabbetin güzelliğinden saatin farkında değiliz, gece 12 olmuş, eh artık biz de yorgunuz, Mehmet hocam hariç, onun maşallahı var, o kadar araba sürmesine rağmen yorgunluk belirtisi onda değil, biz de. :) Artık müsaade isteyerek otelimize istirahate çekildik.
Ertesi gün Osman ve Burhanettin beyler işlerini güçlerini bırakarak kahvaltımıza iştirak ederek bizi onurlandırdılar. Kahvaltı sonrası Amasya tarihi hakkında ayne’l yakın bilgiye sahip olduk. Amasya Kalesi, Sabuncuoğlu Şerafeddin bey müzesi (Osmanlı döneminde tıp alanında önemli eserler vermiş Türk hekim ve cerrah. İlk Türkçe cerrahi eserin sahibidir.), Yalıkavak Evleri ve Yeşilırmak boyunca Amasya tarihini Osman beyden öğreniyoruz.
Amasya’ya asıl geliş nedenimiz 1 yılda Amasya’da ne kadar yol kat ettiğimizi görmek. Bunun için Amasya Gençlik Merkezi’nde öğleden sonra farklı okullarda görev yapan öğretmenlerimiz ve okul idarecilerimiz; İdris TONKUŞ, Ömer SOYLU, Mehmet YÜKSEK, Sevgi KILIÇASLAN, Yücel YÜCE, Muharrem ERDOĞAN, Necati ÖZTÜRK, Harun KELEŞ ve Gençlik Merkezi Müdürü Şahin bey ve Tügva Temsilcisi ile bir araya geldik.
Mehmet ÇELİK beyin ilk sözü aldığı toplantıda Çelik sözüne; Bir kitap vesilesi ile bizleri bir araya getiren Allah (cc)’a hamd ederek başladı. Buraya geliş amacımızın istişare amaçlı olduğunu ve bizlerin az konuşmaya, çok dinlemeye geldiğimizi ifade etti.
Toplantıda her bir hocamız söz aldı ve bizler de gerekli notlarımızı aldık. Bu notlardan bir tanesi de en çok okuyan 20 öğrencimizi İstanbul’a davet edip onları ağırlamak, şeklinde oldu.
Bir yıl içinde 2434 öğrenciye (sadece Amasya'da) seçme kitaplar okutmuşuz / okutuyoruz. Kitabı sevdirmek ve gençlerimizi bilgilendirmek / bilinçlendirmek için çalışıyoruz. Bu yolda emek sarf eden, gayret gösteren, bizlere desteklerini esirgemeyen tüm kardeşlerimize teşekkürlerimizi sunarak Amasya’dan aşkla, azimle, şevkle, sevinçle … dönüyoruz.