OKUNMAYAN DOSTLAR, KİTAP OKUMANIN ÖNEMİ

OKUNMAYAN DOSTLAR, KİTAP OKUMANIN ÖNEMİ
  • 12 Kasım 2018
  • İkra Derneği

OKUNMAYAN DOSTLAR, KİTAP OKUMANIN ÖNEMİ

OKUNMAYAN DOSTLAR

Kitaplara hiç şans verip onları okumayı, değer vermeyi , sevmeyi denediniz mi?

Bana kalırsa denemediniz. Çünkü deneseydiniz kitapların insan beyninin karanlıktan aydınlığa çağıran nesneler olduğunu, geçmişimizi öğreten, geleceğimizi biçimlendiren, gelenek ve göreneklerimizi, yaşam tarzlarımızı bizlere öğretip gelecek kuşaklara aktaran, geçmişler arası köprü kuran, hayallerimizi oluşturan, kelimelerimize kelimler ekleyen bilgimize bilgi aktaran değerli yapıtlar olduğunu bilirdiniz.

Kitaplar kendi varlığımızı tanımamızı sağlarlar. Ne durumda olduğumuzu gösterirler bizlere. Hayatımızda yeni, anlamlı fikirler sunarız. Kitaplar sayesinde hayal gücümüz gelişir. Kitaplar bizleri karaketerden karaktere sokar, mekandan mekana dolaştırır. Hiç bir aracın götüremediği uzaklara götürür bizleri, hazineler sunarlar.

Biz kitapları okumasak da kitaplar bizlere sırt çevirip küsmezler. Kapaklarını açtığımız zaman satırlarıyla konuşurlar bizlerle. Yalnız kaldığımızı hissettirmezler. Yeter ki bizler kitap okumak için can atalım onlarla dost olup hayatımızın bir parçası yapalım kitapları.

Özelliklerinden mahrum bırakmayalım kendimizi. Her zaman her yerde kitapları okuyalım.

 

 

Büşra AVCI

8/B 201

Kırkağaç İsmail Hakkı Gelenbevi İmam Hatip Ortaokulu

 

 

KİTAP OKUMANIN ÖNEMİ

Kitap okumak insanın hayatta yapacağı en önemli şeylerdendir. Kitap gelecekte yeni nesillere açabileceğimiz anahtarlı bir kapı gibidir. Bu kapıyı açtığımızda yepyeni nesillere aktarırız.

İnsan kitap okurken huzur bulur. Kitapların içinde mevsimler aylar ve yıllar geçer. Mesela ben doğum günümü bilmiyordum ama kitap sayesinde öğrendim. Nüfus kağıdımda 07.12 diye yazıyordu. Ben nerden bilebilirdim yedinci ayı falan ama kitap sayesinde birinci aydan on ikinci aya kadar sayabiliyorum artık. Kitapların içinde özellikle mevsimler geçer.  Bunlar; ilkbahar, yaz, sonbahar, kış olarak geçer. Ben kitapların içlerinde şunları görürdüm; ilkbaharda çiçekleri koklayan Elif, yaz ayında denize giden Defne, Sonbaharda şemsiyesini açan Efe, kış ayında ise kartopu oynayan Mehmet ve Zeynep’i görürdüm. Kitaplar birbirinden farklı türlere ayrılır. Bunlar; hikaye, fabl, masal, roman gibi türlerdir. Hikaye içinde insanlar ile ilgili olayları taşır. Fabl: İçinde hayvanlar arasında geçen olayları taşır. Masal: Bir varmış, bir yokmuş diyerek başlar. Roman ise genellikle aşk ve Çanakkale savaşlarından bahseder. Bence her şeyden önce kitap okumak gelir.

Kitap okumayı sevmeyenler için bir önerim var. Bu önerim şu; bu yazıyı okuduysanız bence kitap okumayı da çok seversiniz.

 

MERVE ÇİL 6-A / 623

Kırkağaç İsmail Hakkı Gelenbevi İmam Hatip Ortaokulu