İKRA DERNEĞİ olarak işimiz kitap okumak ve okutmak. Tabii, öncelikle bizler okuyacağız ki sonra başkalarına okumalarını tavsiye edeceğiz; yapmadığımız bir şeyi söylemek zaten karşı tarafta beklenen aksi uyandırmayacaktır.
8 Şubat gecesi daha önce gitmiş olduğumuz Çorum ve Amasya için yeniden yollara koyulduk. Bu sefer ekibimiz 3 kişi: Genel Başkanımız Mehmet ÇELİK, Anadolu Kitap Takip Sorumlumuz İhsan KARADAŞ ve ben, Güngören Temsilciliği Başkanı Erdoğan AYDIN.
Bendeniz, ilk defa geliyorum bu diyarlara, ama gördüğüm manzara İstanbul’a döndüğümde daha bir aşkla ve şevkle çalışmamı sağladı; çünkü sadece Çorum’da 517, Amasya’da 2434 kişiye ulaşmışız, değerli okul idaresi arkadaşlarımız ve öğretmenlerimiz sayesinde. Tabii, burada ki en büyük başarı İhsan kardeşimizin, çünkü işini çok iyi yapıyor ve başarısının sırrı; İŞİNİ TAKİP ETMEK.
Çorum’da Ne İşimiz Var?
İlk durağımız Çorum Hayreddin Karaman AİHL (proje okulu, (fen-sosyal)) oluyor. Burada Müdür Başyardımcısı Arif ÇAKIR beye konuk olduk. İdareci arkadaşlarla ve kütüphane sorumlusu öğretmenimiz ile "İKRA" üzerine muhabbet ettik, fikir alışverişinde bulunduk. Okulun çok güzel bir kütüphanesi var. Bu kütüphanede İKRA kitap listesindeki kitapları görmek bizleri mutlu etti.
Sonrasında Alaca’ya doğru yola çıktık, yol üzerinde öğretmenlik aşkını kaybetmemiş ama kanser hastalığından muzdarip ve vaktinin çoğunu evde geçirmek durumunda olan çok değerli Yakut BOZDOĞAN hocamızı ziyaret ettik. Yakut hocamızın evine Uzakdoğu sporları hocası Şahin GÜLER abimiz de teşrif etti. O da kendi öğrencileri ile kitap okuma faaliyetlerine destek veriyor. Eee, malum, sporcuların ahlâklı olanları efdal. İKRA kitaplığı da sporculara uygun kitaplar. :)
Nihayet İKRA Derneğimizin organizasyonuyla yazar Duran ÇETİN beyin konferans vereceği Çorum Alaca'ya vardık. Alaca AİHL'de Müdür Kadir ŞİMŞEK ve müdür yardımcısı Bülent GÜNDEM bizleri karşıladı. Müdür beyin odasında yazarımız Duran ÇETİN bey ile program öncesi hasbihal ettik.
Çorum Alaca Belediyesi Konferans salonunda Alacalı İmam Hatip Lisesi öğrencilerine yönelik gerçekleştirdiğimiz konferansımıza Alaca İlçe Milli Eğitim Müdürü Yılmaz KARAALP bey de iştirak etti. Salonda Alaca’da kitap okuma seferberliğinde ön sıralarda yer alan Esma ÇAVİŞ ve diğer öğretmen arkadaşlarımızı bizleri beklerken bulduk. Seminerimiz Alaca AİHL Müdürü Kadir ŞİMŞEK beyin selamlama konuşması ile başladı. Müdür bey, İKRA DERNEĞİ’mizin kitap okuma ve okutma faaliyetlerine verdiğimiz desteklerden dolayı Genel Başkanımız Mehmet ÇELİK beyin şahsında tüm İKRA camiasına teşekkürlerini iletti.
Müdür Kadir beyden sonra Mehmet ÇELİK bey söz aldı ve gençlere şu şekilde hitap etti:
- Neyle meşgul olursak, zihin onunla meşgul olur.
- Ey İmam Hatipli gençler! İslam tamamen dünyaya hâkim olacaktır, inanıyor muyuz? (Öğrenciler:EVET) Peki, bunun için çalışıyor muyuz? (Öğrenciler: biraz kısık sesle de olsa, EVET)
- Kitap sizi gezdirir, yüzdürür, güldürür, onore eder.
- Kitapsız toplum olursanız, ehli kitap gibi, durumumuz kitap yüklü merkepler (eşekler) gibi olur.
- Peygamber Efendimiz (sav), Muaz b. Cebel’i 20’li yaşlarda Yemen’e gönderiyor ve ona diyor ki;
“Sana herhangi bir dava getirildiği zaman nasıl ve neye göre hüküm verirsin?” diye sordu: Hz. Muaz;
“Allah (cc)’ın kitabındaki hükümlerle hüküm veririm.” dedi.
“Eğer Allah (cc)’ın kitabında bir hüküm bulamazsan neye göre hüküm verirsin?”
“Resulullahın sünnetine göre hüküm veririm.”
“Resulullahın sünnetinde de onunla ilgili bir hüküm bulamazsan, ne yaparsın?
“O zaman, kendi görüşüme göre içtihad eder, hüküm veririm.”
Gençler, dikkat edin. Hüküm verecek olan 20 yaşlarında bir delikanlı. Bilgi olarak donanımlı. O zaman sizler ne yapacaksınız; okuyacak ve yaşayacaksınız.
Genel Başkanımız Mehmet ÇELİK beyden sonra konferansımızın konuşmacısı Duran ÇETİN bey söz aldı. Duran bey bir dönem konuşmanın bile zor olduğu zamanlarda kitap okutmak için nasıl gayretler de bulunduğundan ve başına gelenlerden ilginç anekdotları paylaştı. Gençlerin şimdi kitaba daha kolay ulaştıklarını ve bu konuda destek olan İKRA DERNEĞİ’mize teşekkürlerini ifade etti. Duran bey gençlere hitâbında şunları söyledi;
- Bizlerin neler çektiğini bilmeli ve kendinizi yetiştirmelisiniz, görev üstlenmelisiniz.
- Farkında olmadan İHL’yi bitirirseniz kendinize çok yazık edersiniz. Ne kadar öğrendin, bilgilendin, başkalarına faydan oldu.
- 15 tatil’de umreye gittim. Kabe’yi izlerken yaşı benden fazla bir adam, baktım kendinden geçmiş, omuzuna dokundum. “Nerelisin?” dedim. “Malezya.” Pek ilgilenmedi. “Ben de Türkiye’denim” dedim. Ayağa bir fırladı, sarıldı ve ağlıyor.
“Bizler, ümmet Türkiye’yi bekliyor. Ümmet sizi bekliyor” dedi. Gençler, ümmet okuyarak ve yaşayarak sizlerin dirilmesini bekliyor.
- Eğer adalet dağıtılacaksa, hizmet edilecekse; imanla, görgüyle, kibirlenmeden siz yapacaksınız.
- Günde yarım saat okuyarak sen mi ümmete önderlik edeceksin?
4 tavsiye
1- Müslümanız; Müslüman kendi kitabını güzel okur ve anlar; Müslüman kitap okur.
2- Arapça, dil öğrenmek beyni geliştirir. Dil öğrenin.
3- Dilinizi güzel öğrenin. Bunun temelinde de kitap okumak vardır.
4- Farkında olun hayatın, onu da anlamlı kılan okumaktır.
KARAR VER, ÜŞENME, ERTELEME VAZGEÇME
Program sonrasında İlçe Milli Eğitim Müdürü Yılmaz KARAALP tarafından yazarımıza plaket takdim edildi. Sonrasında ise Duran ÇETİN bey kitaplarını imzaladı.
Uzun imza faslından sonra programımıza şehit taziyelerine ziyaretinden dolayı katılamayan ve bizleri Belediye’ye davet eden Alaca Belediye Başkanı Av. Muhammed Esat EYVAZ beyin misafiri olduk.
Verimli bir muhabbetin ardından Belediye başkanımızdan müsaade isteyerek Amasya yoluna BİSMİLLAH dedik.