İskilipli Atıf Hoca

İskilipli Atıf Hoca
  • 02 Ağustos 2017
  • İkra Derneği

İskilipli Atıf Hoca

Âlimlere Vefa Programları’nın dokuzuncusu 15 Ocak 2016 tarihinde Esenler Kültür Merkezi’nde yapıldı. Eğitimci-Yazar Ahmet YAPICI’nın konuşmacı olarak katıldığı ve yoğun bir katılımın olduğu program Abdülgafur Levent Hocaefendi’nin Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Ardından kürsüye gelen İKRA Derneği Genel Başkanı Mehmet ÇELİK, dernek olarak kitap okumak ve ilmi yaygınlaştırmak gibi önemli bir gayeye hizmet ettiklerini söyledi. Bu çerçevede âlimleri genç nesle tanıtmayı önemli bir görev saydıklarını ve bu sebeple Âlimlere Vefa Programları’nı düzenlediklerini belirtti. 
 
Açılış konuşmasının ardından Eğitimci-Yazar Ahmet YAPICI kürsüye geldi ve İskilipli Atıf Hoca’yı anlattı. Yapıcı, İskilipli Atıf Hoca hakkında lehte ve aleyhte pek çok şey söylendiğini ancak tarihi olayların, gerçekleştiği dönemin şahitleri ve arşiv kayıtları ışığında çok yönlü değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. 
 
Atıf Hoca ismi etrafında oluşturulmaya çalışılan olumsuz algının resmî tarih ve ideoloji çerçevesinde bir yönlendirme içerdiğini söyleyen Yapıcı,  “dönemin şahitlerinin anıları, gazeteleri, yazışmaları ve en önemlisi İstiklal Mahkemesi zabıtları okunmadan Atıf Hoca için “hain” ifadesini kullanmak hem ideolojik ve siyasi körlüktür hem de bilinçli bir yanıltmadır.” dedi. Yapıcı, Atıf Hoca’nın İngilizler lehine propaganda yaptığı iddiasının gerçek dışı olduğunu, bunu görmek için dönemin gazetelerinde yayınlanan tekzibleri görmek ve yargılandığı İstiklal Mahkemesi zabıtlarını okumanın yeterli olduğunu belirtti. 
 
Atıf Hoca’nın yakın tarihin mazlumlarından biri olduğunu belirten Yapıcı, onun idam edilme gerekçesinin bir hukuk garabeti niteliğinde olduğunu, şapka kanunu aleyhinde oluşan muhalefeti kırmak için ilmî kişiliği ve toplumsal karşılığı nedeniyle Atıf Hoca’nın kurban seçildiğini söyledi. 
 
Atıf Hoca’nın milletimiz tarafından unutulmadığını belirten Yapıcı, “iyiler her zaman tarih önünde haklı çıkacaklardır. Nitekim Atıf Hoca’nın mezarı yıllar sonra bulunmuş ve törenle memleketine defnedilmiştir.” dedi.