Bilgi güçtür. Bilgiye ulaşmanın en geçerli yolu kitap okumaktır. Bizler İKRA Derneği olarak okumak ve okutmak misyonuyla hareket ediyoruz. Bu vesile ile gerek İstanbul içi gerekse Anadolu’da kitap okuma faaliyetlerini yakından takip ediyoruz. En ufak bir duyum, en ilginç okuma programları dikkatimizden kaçmıyor. Yine bir duyum ve ilginç gelen okuma programı hakkında bilgi sahibi olmak için İstanbul Ümraniye’de bulunan ISKUDER (İstanbul Kuveyt Eğitim, Kültür ve Medeni İletişim Derneği) bünyesinde faaliyet gösteren yazar Sait ALPSOY hocamızı ziyarete gidiyoruz. Değerli hocamız iki haftada bin sayfa kitap okutup tahlilini yapıyor. Bizler bu faaliyeti yakından görmek için harekete geçiyoruz.
27 Şubat 2016 Cumartesi günü Genel Başkanımız Mehmet Çelik, Esenler Şubesi Başkanı Ahmet SAKI, Esenler Şubesi Eğitim Birim Başkanı İsmail ÇÖRÜZ, Tuna Şubesi Eğitim Birim Başkanı Murat Elçiboğa, Anadolu İKRA Birimi Başkanı İhsan KARADAŞ, Anadolu İKRA Birimi sekreteri İsmail Demir’den oluşan bir heyet ile Ümraniye’ye hareket ettik. Saat 17:00 itibariyle öğrencileri ile dersini icra eden hocamızın programına katıldık. Dersten sonra hocamızla kitap okuma programı üzerine konuştuk.
Hocamız kendi programı hakkında bize detaylı bilgi verdi. Programını ve amacını şu şekilde özetledi:
“Kendi imkanlarım nispetinde geleceğin Müslüman entellektüel bireylerini yetiştirmeye çalışıyoruz. Programımızın amacı bizim kendi fikir ve ilim insanımızı yetiştirmeye yönelik. Doğrudan bu amaca odaklanmış durumdayız. İyi planlanmış, iyi tasarlanmış sistematik bir eğitim programı tespit edip, gönüllü olarak bu programa dahil olmak isteyen arkadaşlarla oturup tatbikatını yapalım istedik. Gerçekçi ölçüler ve makul bir süre içerisinde programa dahil olan bu insanların hem temel İslami ilimlerde hem de temel seküler bilgi anlamında en azından genel kültür seviyesinde bir altyapıya sahip olmasını hedefledik. Dolayısıyla bu programın amacı uzman yetiştirmek, alim yetiştirmek değil; her konuda dengeli ve gerekli genel kültür seviyesine, temel bilgi ve kavramlara sahip olan, etrafında yaşanan olayların farkındalığı içinde bulunan Müslümanlar yetiştirmek.
Yaptığımız bu eğitim programının sadece İslami kaynaklar ile sınırlı olmamasını, komple bir niteliğe sahip olmasını istedik. Bu çerçevede altı ana bilgi alanı tespit ettik. Bunların üçü İslami, üçü ise seküler alana yönelik.
İslami olanlar.; a) Tefsir, b) Hadis ve c) Diğer (tefsir ve hadis haricinde İslami diğer alt başlıklar).
Seküler olanlar; a) Dünya (geçtiğimiz 100 yıl içerisinde Dünya stratejisi, uluslararası ilişkiler] b) Türkiye ve c) Diğer.
Programın uygulanmasına gelince, İslami ve seküler konuları kendi arasında harmanlıyoruz. Tespit ettiğimiz okuma metinlerini 15 günlük periyotlarla okutup, notları çıkartıp sonra müzakeresini yapıyoruz “
Hocamız ile yaptığımız görüşmede, Programın detayları hakkında da sorular sorup cevaplarını aldık. Veda zamanı yaklaştığında hocamızı, Derneğimizin faaliyetleri kapsamında yapılan motivasyon programına davet ettik ve olumlu cevap aldık. Çok verimli geçen bu görüşmeden ve verdiği bilgilerden dolayı Sait ALPSOY hocamıza teşekkür ediyor ve en kısa zamanda Derneğimizde ağırlamayı diliyoruz. Bu vesile ile bizler okuma sevdalıları olarak kitap okuyan ve okutan her Müslüman kardeşimizi görmek, onlarla tanışmak için her zaman yola çıkmaya hazırız olduğumuzu yineliyoruz.